In summer 2019, a surprising sight popped up on a New Hampshire lake — ICEBERG, a floating, iceberg-shaped pavilion made of locally sourced wood and recycled plastic. Created to raise awareness on the issue of polar ice melt, the temporary installation was the work of Bulot+Collins, an international architecture firm that guided over a hundred Beam Campers to build the project on-site. The environmental installation also doubled as a play space with a resting area for sunbathing and a staircase that leads to a diving platform. 

a group of children on the side of the iceberg-like structure in the lake

ICEBERG was designed and built for Beam Camp, a summer camp in Strafford, New Hampshire that teaches campers hands-on skills and creative thinking through large-scale collaborative projects selected through an annual worldwide design competition. In 2019, Bulot+Collins’ ICEBERG project was chosen and built in three weeks by 104 campers between the ages of 10 to 17. 

to the right, a dock that goes out into the water. to the left, out in the water, the floating iceberg-like structure

Located in the middle of Willy Pond, the 700-square-foot ICEBERG pavilion features a slanted wood frame buoyed by a series of empty barrels. The structure is covered in locally sourced plywood panels clad in recycled HDPE tiles manufactured on-site by the campers with a process exclusively developed by the architects for the project. Recycled plastic was melted and molded into triangular shapes and then covered in a mix of resin and thermochromic paint to simulate the appearance of a melting iceberg: the hundreds of tiles turn from different shades of blue in the cold to a polar white in the heat. 

Related: ICEBERGS immerse visitors in a beautiful underwater world in Washington, D.C.

a blue panel with a white handprint, showing how the panels react to heat

In addition to its striking visual appearance, ICEBERG served as a play space with a sunbathing area and a 10-foot-tall diving platform. “As architects accustomed to working in an environment where the designer, the client and the users are often three distinct parties, we were stimulated to have the future users play an active role in the building process of the project,” note the architects. “This blurring of boundaries familiarized campers with the subtle implications of building a space, and allowed them to evolve in a structure that they constructed with their own hands.”

+ Bulot+Collins

Images via Bulot+Collins