Architect Tonny Wirawan Suriajaja of Jakarta-based design firm TWS & Partners has created a spacious family retreat that takes advantage of its verdant and paradise-like valley setting in more ways than one. Tucked into the side of a lush mountain far away from snarling traffic in Bandung, the capital of Indonesia’s West Java province, Hanging Villa is an urban respite that boasts spectacular views of the surrounding valleys and harnesses solar gain and cross breezes for natural heating and cooling. To integrate the building into the landscape, mainly natural materials and an earthy color palette were used to enhance the surrounding view.

aerial view of green-roofed home with pool

Commissioned by a client who values large family gatherings as well as personal space, Hanging Villa includes a mix of large communal areas and separate private spaces. The multi-level building consists of a series of stacked volumes rotated on their corner axes to optimize views in multiple directions. The outdoor spaces — such as the accessible green roof, roof deck and outdoor pool — have also been created to accommodate larger groups and various events.

partially covered deck with views to the jungle

wooden walkway over an outdoor pool

To seamlessly connect the interiors with the exterior spaces, the architects used timber and other natural materials to dress the interiors and also installed full-height glazing throughout. The building has also been strategically oriented to optimize views and access to natural light and natural cross ventilation. Meanwhile, insulating glass and other materials help prevent heat loss without creating indoor humidity.

Related: This contemporary light-filled home feels like an extension of Bali’s tropics

wooden outdoor deck surrounded by greenery

home with wooden deck and green roof lit up at night

“The design creates a healthy indoor environment quality by adequate ventilation, which leads to the increase of comfort and health benefits for the occupants,” the firm explained. “The shallow pool function as an element that produces a cool refreshing breeze as the wind flows into the building while benefiting the occupant by reducing the operating cost of using air-conditioner.”

+ TWS & Partners

Via ArchDaily

Photography by Fernando Gomulya via TWS & Partners

lounge chairs on wood deck facing pool and jungle