Environmentally friendly with a beautifully textured facade, this brick house built of recycled materials in Poland has been nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019. Polish architecture firm Biuro Toprojekt designed the dwelling — fittingly named the Red House — that pays homage to the Cistercian landscape and history of Rudy Wielkie, a region in the Upper Silesia known for its brick architecture, with its walls built from hand-sorted waste bricks sourced from nearby brickworks.

brick home with glass walls

Environmentally friendly principles guided the design of the Red House, which was built mainly from locally accessible timber and bricks. The spacious, 364-square-meter building was constructed on a clearing at the edge of the forest. Views of the forest are embraced through full-height glazing that pull the outdoors in. A green roof was also installed and will blend the building into the landscape as the roof grows increasingly lush and the brick walls develop a patina.

living room with gray couch and glass walls

kitchen with glass wall

Unlike traditional brick construction, Red House adopts a more textural approach to its brick walls inspired by chiaroscuro, an art term describing the contrast between light and dark. The architects explained how they achieved this effect: “A variation of cross-linking was used, in which two bricks next to each other with heads on top of each other are pushed out on one side and pressed on the other side in relation to the face of the wall. This simple treatment significantly enriched the work of chiaroscuro on the façade. By completely removing the same pair of bricks, an openwork wall was created, concealing the window openings that could break the clean structure of the façade.”

Related: Lego-like kindergarten sparks creativity with a playful brick facade

wooden outdoor patio outside brick and glass home

courtyard with brick floors and walls

Roughly square in plan, the Red House is accessed through an outdoor brick courtyard that takes up approximately a quarter of the home’s footprint. The entry foyer opens up to a stairway leading up to a small upper floor as well as the L-shaped, open-plan living room, dining area and kitchen. The master bedroom is located to the south of the living areas. A large outdoor patio on the west side of the house connects seamlessly to the living spaces and the master bedroom through sliding glass doors.

+ Biuro Toprojekt

Photography by Juliusz Sokołowski via Biuro Toprojekt

brick and glass home lit up at night