Giuseppe Gurrieri Studio completed a beautiful new home for artists in Sicily complements its Mediterranean environment using natural materials and landscaping. The home, called Casa ECS, was also created with a major focus on sustainability. Powered by renewable energy, the building is topped with a green roof and built with thick earthen walls that ensure effective insulation. .



Case ECS by Giuseppe Gurrieri Studio, Casa ECS in Sicily, Casa ECS, Giuseppe Gurrieri Studio ecofriendly architecture, dry stone retaining walls, green-roofed Sicily architecture, sustainable architecture in Sicily

Case ECS by Giuseppe Gurrieri Studio, Casa ECS in Sicily, Casa ECS, Giuseppe Gurrieri Studio ecofriendly architecture, dry stone retaining walls, green-roofed Sicily architecture, sustainable architecture in Sicily

Located in the town of Scicli, the 230-square-meter Casa ECS is set atop a series of terraces that gently cascade down towards the Mediterranean Sea. Olive and carbon trees grow atop the dry stone retaining walls that visually tie the structure into the landscape. Solar and wind studies informed the placement of the building for the optimization of natural daylighting and ventilation. The large roof overhang shields the interior from solar heat gain and a pool on the south side of the home also helps cool the home.

Case ECS by Giuseppe Gurrieri Studio, Casa ECS in Sicily, Casa ECS, Giuseppe Gurrieri Studio ecofriendly architecture, dry stone retaining walls, green-roofed Sicily architecture, sustainable architecture in Sicily

Case ECS by Giuseppe Gurrieri Studio, Casa ECS in Sicily, Casa ECS, Giuseppe Gurrieri Studio ecofriendly architecture, dry stone retaining walls, green-roofed Sicily architecture, sustainable architecture in Sicily

The architects wrote: “The central idea focuses on the construction of a retaining wall covered with the local stone, reproducing the typical receding terrace, which generates a natural step that allowed to plan the insertion of the building into the environment, creating a noticeable continuity with the country-side view and the traditionally cultivated land.”

Case ECS by Giuseppe Gurrieri Studio, Casa ECS in Sicily, Casa ECS, Giuseppe Gurrieri Studio ecofriendly architecture, dry stone retaining walls, green-roofed Sicily architecture, sustainable architecture in Sicily

Case ECS by Giuseppe Gurrieri Studio, Casa ECS in Sicily, Casa ECS, Giuseppe Gurrieri Studio ecofriendly architecture, dry stone retaining walls, green-roofed Sicily architecture, sustainable architecture in Sicily

Related: Charming Italian farmhouse hides a surprisingly modern interior in Tuscany

The main living areas are arranged linearly, while two courtyards are placed to the north of the main structure. The master en suite is located in the center of the home and separates the living room on the home’s east end from the kitchen on the opposite side that also extends to a covered outdoor dining area to the north. A secondary bedroom is placed on the far west end. The use of simple natural materials throughout ties the building into the landscape.

+ Giuseppe Gurrieri Studio

Via ArchDaily

Images © Filippo Poli