In between the Mediterranean Sea and the coastal mountain range in northern Spain, Tarragona-based architect Guillem Carrera has completed Casa VN, an energy-efficient luxury home that pays homage to the region’s historic heritage. Set on a steep slope, the modern home uses terraces to step down the landscape and is faced with walls of glass to take advantage of panoramic views. To reduce energy demands, the house follows passive solar principles; it is also topped with insulating green roofs and equipped with home automation technology.

large white home with wood decks

Casa VN is located in Alella, a village near Barcelona that was historically used for farming and marked by large estates and stonewall terraces. However, in recent years, changes in the economy have led to increased urbanization in the area. Given the landscape history, Carrera strove to conserve the original character of his client’s property while introducing modern comforts.

Related: Minimalist home in northern Spain uses geothermal energy to reduce energy consumption

living room with glass walls
fireplace on a stone wall

The goal was to “preserve the soul and the morphology, to preserve each one of those things that make it unique and characteristic: the terraces, the retaining walls, the different elements of pre-existing vegetation and the dry stone chapel,” Carrera said. “These elements are delimited and identified to be preserved in the plant, and once they have been delimited, a respectful implementation of housing directly on the existing land is established, so that the house coexists and interacts spatially and functionally with these elements. The resulting ensemble seeks to be a whole, timeless and heterogeneous, that is part of the place and the landscape.”

room with ancient stone walls and stained-glass windows
wood deck leading to a pool

At 869 square meters, Casa VN recalls the large estates that were once typical in Alella. Locally sourced stone — the same used in the preserved stone chapel — and native Mediterranean landscaping also respect the local vernacular. Meanwhile, the residence features modern construction with a structure of reinforced concrete, steel and glass. Passive solar principles also guided the design and placement of the house to reduce unwanted solar gain and promote natural cooling.

+ Guillem Carrera

Photography by Adrià Goula via Guillem Carrera