Greenery spills down the sides of EDEN, a nature-filled apartment building completed in late 2019 by British design and architecture firm Heatherwick Studio in the historic Newton district of Singapore. Inspired by Singapore founding father Lee Kuan Yew’s vision of a “city in a garden”, the architects departed from the typical glass-and-steel tower typology with an innovative luxury housing complex surrounded by tropical greenery on all sides. The building’s environmentally friendly features also earned it a Green Mark Award Platinum Rating by the Singapore’s Building and Construction Authority. 

Continue reading below
Our Featured Videos
tall brown building with a wall of plants

Commissioned by Swire Properties, EDEN represents a new and unique way of living in the city with its elevated base — the lowest floor is raised 23 meters above an intensely planted, ground-level, tropical garden to allow for city views from every apartment — natural materials and details and unconventional apartment layouts. Each apartment is centered on an airy, open-plan living space that connects to landscaped, shell-like balconies on three sides and three “wings”. There are two wings to the south with two bedrooms each and a northern wing that contains the kitchen and service areas.

Related: Heatherwick Studio breaks ground on undulating plant-covered development in the heart of Tokyo

aerial view of tall brown building with a wall of plants
close-up of undulating balconies with hanging plants on the edges

Filled with light and views of greenery and the city skyline, the interiors are dressed in natural materials, including parquet timber floors and stone walls in the bathrooms that are fitted with Heatherwick Studio-designed sinks, vanities and baths. The balconies that are formed around the Y-shaped apartment floor plan feature over 20 species of flora to surround the living spaces with calming greenery and provide natural shading from the sun. The exposed undersides of the balconies were built of smooth, highly polished concrete made with a bespoke casting technique.

tan sofa and orange chair beside wall of glass with views of plants
people sitting in gray spinning chairs in a lush courtyard

“Over time, the building is designed to mature, as the lush planting grows, like a sapling that has taken root beneath the streets, pulling the landscape of Singapore up into the sky,” the architects explained. The exterior facade flanking the green balconies is built of concrete molded with an abstracted topographical map of Singapore’s terrain, creating a unique, three-dimensional texture.

+ Heatherwick Studio

Photography by Hufton+Crow via Heatherwick Studio

plant-covered building with Singapore skyline in the distance