Copenhagen-based Henning Larsen Architects has completed The Wave, a striking wave-shaped apartment complex that has made splashes internationally long before the project was finished. Located in Vejle, Denmark, the award-winning building was designed as an extension of its surroundings, from the waterfront location to the rolling, forested hills that rise from Vejle Fjord. The Wave’s sculptural silhouette comprises five rounded towers that create a new visual landmark for the town and are visible from rail, road and sea.

towers with rounded tops

Spanning an area of nearly 3.5 acres, The Wave consists of more than a hundred luxury apartment units along with a new public pier in front that aims to revitalize the waterfront. Although construction on the complex started in 2006, the financial crisis halted all progress after the completion of only two towers; construction resumed on the remaining three towers in late 2015. The wave-shaped towers consist of nine floors each and appear identical to one another to create the appearance of a unified building. The fifth and final tower of The Wave was finalized in November 2018.

five curved, wave-shaped towers at night

five curved, wave-shaped towers during the day

“The land surrounding Vejle is unique for its rolling hills, which are an uncommon sight in Denmark,” explained Søren Øllgaard, partner and design director at Henning Larsen. “We designed The Wave as striking new presence in the Vejle skyline, one that reflects and embodies the surrounding area. We feel our design merges our own contemporary designs with a strong sense of local identity.”

Related: Henning Larsen’s energy-efficient Kiruna Town Hall opens to the public

people riding bikes on the pier in front of wave-shaped buildings

curving, wave-shaped towers

The spectacular nature-inspired building garnered international attention and awards even before the project was completed. In 2009, The Wave’s two completed towers were crowned ‘Residential Building of the Year’ by Danish trade magazine Byggeri. The project has also earned an ABB LEAF Award for innovative architecture in 2012 as well as the prestigious Civic Trust Award in 2013.

+ Henning Larsen Architects

Photography by Jacob Due via Henning Larsen Architects