Fitzroy-based design studio Field Office Architecture has given a small 19th-century Victorian terrace a contemporary facelift with walls of double-glazed glass and crisp, clean lines throughout. Dubbed the Clifton Hill House after the suburb in which it resides, the compact home sits at the end of a row of similar heritage houses and had been given many ad-hoc renovations over the years. The architects stripped back all of the additions to bring in light and views, while improving the home’s energy efficiency.

kitchen and living area of the home with brown furniture and wood cabinets

dining area with white walls and black table and chairs

Commissioned by clients seeking a contemporary light-filled home with a new dining area, kitchen and master bedroom, the Clifton Hill House has been updated to 180 square meters with three bedrooms and two baths. On the ground floor, the entrance opens up to a long hallway that branches off to two bedrooms and leads to an L-shaped, open-plan dining area, kitchen and living room that wrap around a north-facing courtyard and also open up to a spacious backyard. Stairs at the rear of the property lead up to the study and master suite.

patio furniture on the outside of the home with views of the living area through large windows

brown couch is positioned in front of kitchen area

The light-filled home was also reinforced with high-performance insulation and features double glazing throughout. To minimize the use of air conditioning, the architects strategically placed operable windows to promote cross ventilation across both floors, while retractable insect screens protect against invasions of unwanted critters. Energy-efficiency is further achieved with in-slab hydronic heating in the living and dining areas. The landscaping, which was designed by the architects, is lined with seat-height recycled brick planters.

dining area with view of staircase leading to second floor

double glass doors are opened by dining area

Related: A gloomy house is revived as a modern solar home built of recycled materials

“A combination of dark feature timber framing along with marine grade ply and rendered recycled brickwork make up the primary material palette externally, a simple, affordable and yet robust series of selections that juxtapose elegantly against the heritage nature of the existing part of the dwelling,” the architects explain. “Internally, the selections were similarly made to provide a soft understatedness that allows for the artwork and the natural light to take centre stage.”

+ Field Office Architecture

Via ArchDaily

Photography by Kristoffer Paulsen via Field Office Architecture

bedroom filled with sunlight from large glass screen door

brick patio floor adorn the home's outdoor space with large windows throughout the home