Copenhagen-based Henning Larsen Architects has unveiled images of its recently completed French International School of Hong Kong – Tseung Kwan O, a colorful and energy-efficient development that the firm has declared as the city’s “greenest school.” Designed to promote sustainability, the new primary and secondary school serves as a green oasis in the city. Boasting significant water savings and sewage reduction, the school is designed to meet Building Environmental Assessment Method (BEAM) Plus Gold standards, a Hong Kong rating tool for green construction.

bright, colorful school building near tall towers

Completed in September, the new campus of the French International School serves 1,100 students in a multicultural learning environment — the student body represents 40 nationalities — that champions collaboration and sustainability. Its distinctive facade speaks to the diverse campus vision and features a grid of 627 multicolored ceramic tiles. In addition to the primary and secondary classrooms, the campus includes a library, a canteen, a gymnasium, a swimming pool, an auditorium with a multifunctional arena, multiple gardens and a 400-meter-long track called “The Loop” that connects the campus playgrounds and gardens.

colorful outdoor floor with children playing outside

children working on schoolwork in a classroom

A healthy environment is promoted through ample green space, which improves urban air quality, provides natural shading and creates a green refuge in an urban environment where access to nature is limited. A total of 42 native trees grow within the campus, and the Native Garden offers educational opportunities. The interior is dressed in eco-friendly surface materials including natural rubber floors, bamboo ceilings, non-toxic paints and fabrics made from pure wool. The buildings are oriented to optimize access to natural daylight and seaborne winds to minimize the need for air conditioning and artificial lighting. Low-flow fixtures offer up to 30 percent water savings.

Related: Henning Larsen unveils green, mountain-inspired buildings for Shanghai

children sitting on sculptural bench outside

kids playing on a playground

The learning environment is further enhanced with improved room acoustics, reduced background noise and a layout that encourages team building. “We dissolved the traditional classrooms,” said Claude Godefroy, design director and partner at Henning Larsen Hong Kong. “We pushed boundaries on how learning spaces can allow teachers and classes to work together in a more collaborative, open space.”

+ Henning Larsen

Photos by Philippe Ruault

elevated colorful school building