Britain’s Imperial War Museum has recently gained a new high-performance archive facility in Cambridgeshire, England that boasts the world record for airtightness with results of 0.03 ach (air changes per hour). U.K. architectural practice Architype designed the new storage building — called the IWM Paper Store — to house some of the world’s most important collections of artworks, photographs, letters and diaries that chronicle the history of warfare in the past two centuries. Engineered to meet Passivhaus standards, the boxy, single-story collections facility is sheathed in ground-to-roof panels of perforated oxidized steel.

building with perforated, oxidized steel exterior

Having completed a Passivhaus archive before, Architype was tapped to develop a second airtight facility for the Imperial War Museum (the new repository is currently awaiting certification). Drawing on its decades of experience designing beautiful, low-carbon buildings, the practice not only crafted the building to meet stringent environmental conditions for archival needs, but also thoughtfully designed the exterior to complement the existing historic buildings on site at IWM Duxford.

close-up of perforated, oxidized steel cladding
red steel building on grassy lot

Completed January 2019 for an approximate cost of £2.8 million, the rectangular building spans an area of 13,326 square feet to bring together over 14,000 linear meters of IWM’s collections into a central repository. The building can provide for up to 30 years’ expansion of IWM’s unique collections. To stabilize temperature and humidity levels, the architects turned to Passivhaus as a low-energy alternative to a highly mechanized and energy-intensive building system.

Related: Architect designs and builds his dream Passive House in New York

long white hallway
close-up of perforated, oxidized steel exterior

Working together with construction provider Fabrite, the architects conceived an uninterrupted facade of oxidized steel to complement the color and texture of historic brickwork onsite. “Though simple in form, the oxidized steel facade offers thoughtful detail, consisting of ground-to-roof panels that signify each year of archived collections from 1914 onward,” the architects explained. “Perforations in panels denote the 1 According to current records held by the International Passivhaus Association quantity of collected documentation, with noteworthy years around wartimes being heavily perforated in accordance with the volume collected.”

+ Architype

Images via Richard Ash / IWM