An inspiring new church in Coralville, Iowa is lifting spirits and bringing people closer to nature — while generating all the energy it needs on site. Iowa City-based firm Neumann Monson Architects designed the church for the Unitarian Universalist Society; the solar-powered building embodies the Society’s core principles with its organic architecture emphasizing sustainability, accessibility and flexibility. The energy-efficient building is currently on track to achieve Zero Energy Building (ZEB) certification from the International Living Future Institute (ILFI).

long white church building with several windows

Located on an existing open clearing so as to minimize the building’s impact on the forest, the Unitarian Universalist Society was built to replace an old structure that had multiple levels and many steps. In contrast, the new building was designed for greater accessibility to create more inclusive spaces, and it radiates an uplifting feel with its high ceilings and sloped roof that culminates into a peak in a far corner. The 133,592-square-foot church includes seven religious classrooms and six offices. It was also designed with input from the congregation’s 300 members.

white building with sharply angled roof

auditorium with wood ceilings and several wood chairs

Designed for net-zero energy, the church is an all-electric building powered with a geothermal heat pump system and solar photovoltaic panels located on the building’s west side. To further reduce the building’s environmental impact, the architects installed bioretention cells for capturing and filtering all stormwater runoff. The landscaping features native grasses and woodland walking trails that engage the surroundings and are complemented with accessible food gardens. Materials from the property’s existing residence — deconstructed by volunteers — were donated to local nonprofits. Visitors also have access to charging stations.

Related: Canada’s largest net-zero energy college building opens in Ontario

auditorium with wood ceilings, several wood chairs, a wood podium, and large glass windows

glass-enclosed hallway

“The Unitarian Universalist Society facility harmonizes with its natural landscape to provide reflective spaces for worship, fellowship, religious education and administration,” the architects explained. “Beyond fully-glazed walls, the forest provides dappled intimacy. The sanctuary’s prow extends south, a stone’s throw from a mature evergreen grove. Services pause respectfully as deer and woodland creatures pass.”

+ Neumann Monson Architects

Photography by Integrated Studio via Neumann Monson Architects