The Canadian city of Laval in southwestern Quebec has recently gained a new wildlife interpretation center with an impressive, energy-efficient design. It’s the first of its kind in the city and is targeting LEED NC v3 Gold certification. Designed by Montreal-based architecture firm Cardin Julien, the $11.5 million project provides a new community and educational resource for visitors to Parc de la Rivière-des-Mille-Îles, an urban wildlife sanctuary that spans 26 hectares rich with recreational opportunities including kayaking, canoeing and island hiking.

black and white building on grassy lot

Completed October 2018, the Parc de la Rivière-des-Mille-Îles exploration center features a main building with three floors. The ground floor houses a large multipurpose hall with a cafe and reception area framing views of the river through full-height glazing as well as museum programming and a monitoring room for conferences and events. The equipment rental space, locker room, ecology laboratory, researchers’ offices and day camp facilities are placed on the lower “river” level. The uppermost floor comprises an employee relaxation area and a flexible multipurpose room that can be partitioned into three sections.

Related: Minimalist TRIPTYCH house pulls the Quebec outdoors in

room with white and black walls and wood ceilings
gray room with museum displays in glass boxes

“In order for the project to integrate seamlessly into its environment, the use of wood was recommended for the building’s exterior,” reads the press release. “This material, which can also be found inside the building, fosters a warm environment and allows a connection between visitors and the nature around them. In addition, the structure was built in such a way that it preserves the mature trees growing onsite.”

white room with black-framed lights and wood-beamed ceilings
lab room with kids looking into microscopes

The project also includes a new parking pad, bike path, pedestrian walkways and landscaping as well as a new workshop and equipment distribution kiosk housed in a renovated stable. The main building is topped with a green roof as part of the project’s water conservation strategy that includes rainwater recycling. A high-performance building envelope and strategically placed windows and roof overhangs help contribute to energy savings and visitor comfort.

+ Cardin Julien

Photography by David Boyer via Cardin Julien