Aqualina at Bayside, a new multistory residence in Toronto, has just earned LEED Platinum certification — a first for a high-rise condo in Toronto and the second designation for a building of its kind in all of Canada. Developed by Hines Canada and Tridel, Aqualina was created as part of an ongoing effort to revitalize the city’s waterfront with sustainable design. As the flagship condominium residence in the masterplanned Bayside Toronto Community, Aqualina is the first of four residential projects onsite and was completed in 2019.

reception with brown and white walls

Designed as an example for sustainable residential living across Canada, Aqualina incorporates a range of energy-saving systems that result in energy efficiencies of 45% compared to the model national energy code. Energy-saving technologies include high-efficiency lighting throughout as well as a rooftop photovoltaic array that produces up to 30 kW of electricity and doubles as a shade structure for an outdoor barbecue area for residents. Aqualina also includes a NetZED suite specially engineered to produce as much electricity as it consumes.

Related: Canada’s first net-zero carbon, mass-timber college building to rise in Toronto

white chairs and gray sofa under a patterned ceiling
gray sofas around a wood coffee table

Most importantly, the building design encourages sustainable lifestyles. Aqualina is accessible by all forms of transportation and is connected to the Bayside Village community through an interactive laneway. A community garden located on the sixth-floor terrace offers residents the opportunity to grow their own produce while interacting with their neighbors. The surrounding community has also benefited from the construction, which emphasized local job generation and local material sourcing.

gray sofa and black chair facing a wall of glass
blue lounge chairs on a wood deck

In contrast to the site’s post-industrial origins, the redeveloped site makes human health a priority. In addition to the remediation of contaminated soils, the building is outfitted with low-VOC materials and finishes while the majority of waste materials were diverted from landfills and recycled wherever possible. Fresh air is continuously brought into the building through a high-efficiency Energy Recovery Ventilator.

+ Aqualina

Images via Aqualina