Mexican architectural firm Jaquestudio recently completed a new boutique hotel nestled in a leafy paradise within Tulum, Mexico. Carefully sited to preserve nearly three-quarters of the existing jungle vegetation, the Jungle Keva is an environmentally friendly retreat that minimizes site impact and the use of plastics. Moreover, the hotel is built of locally sourced, natural materials that tie the building to the landscape.

white and wood hotel with pitched roofs

Designed to mirror the Tulum environment, Jungle Keva features five beautiful lodges with expansive walls of glass that pull views of the trees into the interiors. Each lodge includes double-height, open-plan spaces flooded with natural light. The communal areas and shared amenities are located in a building at the north of the property. The hotel draws water from an on-site well and includes a newly built, state-of-the-art septic treatment system.

wood chairs on a wood patio by a pool

white hotel with wooden screens

The five lodges vary in size, from 505 square feet to 600 square feet, and accommodate three to four guests. All accommodations include a private terrace with a hammock overlooking the jungle and an indoor-outdoor bathroom as well as Wi-Fi, natural bamboo sheets and organic toiletries. Guests also have access to on-site yoga classes, a pool, a restaurant and excursion activities.

Related: This breathtaking Tulum art gallery was created by Peggy Guggenheim’s great-grandson

tan bedroom with wooden screens

tan bedroom with tall, pitched ceilings

The structures are built with low-maintenance and natural finishes that lend the buildings a sense of warmth. The distinctive earthy color found throughout the hotel is achieved with the “chum” finish, a Mayan stucco local to the region that’s made from tree resin.

freestanding bathtub in front of wooden screens

shower enclosed in natural bricks

“The objective was to use materials that age with dignity, so that with the passing of time, the architecture acquires character and a deeper sense of belonging,” the architects explained. “The different volumes of the complex are scattered along the lot, between the trees and stone paths, which provide a sensation of being in a small village in the Mayan jungle.”

+ Jaquestudio

Via ArchDaily

Photography by César Béjar via Jaquestudio

white and wood hotel with thatched roof