On the edge of the southern regional city of Ballarat in Victoria, Australian design practice Porter Architects has completed the Ballarat East House, a modern home that embraces the surrounding treed landscape with large windows and a materials palette of locally sourced Australian timber. Elevated off the ground to mitigate a tricky sloped site, the residence also emphasizes indoor-outdoor living throughout.

light timber home elevated off the ground

Spanning an area of 200 square meters on a half-acre lot, the Ballarat East House is divided into two main pavilions — the northern pavilion houses three bedrooms while the southern pavilion contains the master bedroom and an open-plan living area — that are set on either side of an outdoor deck along with a recreational room in the middle.

white open-plan living area with wood floors, gray sofa and wood table

The home is wrapped in locally sourced Australian hardwood board and batten vertical siding to mimic the trunks of the surrounding trees. The cladding also has a three-dimensional effect that creates an attractive play of light and shadow throughout the day.

wood dining table and gray sofa in white living area

The timber palette is continued in the interior, which includes locally sourced, recycled Australian hardwood floorboards as well as native hardwood joinery and furnishings. White walls, black metal accents and other materials, such as the travertine stone countertops and backsplash in the kitchen, help break up the use of timber. Tall glazed doors visually connect the living areas to the landscape, while a large outdoor courtyard protected from the elements serves as a second living zone.

Related: A 1940s home gets a modern update with reclaimed materials

light timber courtyard with small table and chairs

“The two main living/private pavilions are defined by a dark stained Australian hardwood shiplap vertically clad entry/circulation area, enlivening the architectural experience from the hideaway laneway view,” the architects explained. “The passerby pedestrian is welcomed with an unassuming surprise in a neighborhood of common suburbia.”

+ Porter Architects

Via ArchDaily

Photography by Derek Swalwell via Porter Architects