Architecture firm LLI Design enhanced and restored this Victorian townhouse in North London while taking care to honor its architectural heritage. The team sought to celebrate the home’s past while infusing it with modern personality – and they completely redesigned the rear kitchen extension with a new contemporary aesthetic.

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture

The original layout of the house had nicely proportioned rooms, a delightful garden and a handsome exterior. The design team enhanced the home by stripping out some of the dated features and reinstating others to bring out more of the Victorian feel of the property.

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture

Related: Jewel-like glass box deftly extends a Victorian house in London’s Mile End

The ground floor of the 2500 square-foot house has a generous hall leading to 2 connecting reception rooms. At the end of the hall sits an extended kitchen that juts out into the garden. The team decided to leave the cellar as-is and use it for additional storage, and they reinstated stained glass in the fanlight window above the front door and side window.

They re-tiled the entrance hall in crisp black and white period tiles with a border pattern, which lightened and visually expanded the space. A dramatic copper and glass pendant lightby designer Nigel Tyas now hangs from the top floor ceiling down to the ground floor.

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture

The living and dining rooms were refreshed with bespoke pale grey lacquer joinery and asymmetrical shelving lit with individual accent spotlights. The designers installed folding sliding doors in dark grey aluminum in the kitchen extension in order to give it a stronger connection to the garden.

Upstairs the, re-designed dressing room and master suite feature elegant new finishes and fixtures with delicate lighting solutions. The nursery suite was redesigned, with playfully illustrated roman blinds and colorful watercolor dot wallpaper.

+ LLI Design

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture

Refurbished Victorian townhouse, London, LLI Design, refurbishment, green renovation, sliding doors, storage, green extension, rear garden, pendant light, green architecture