When clients Luis and Marce approached design collective YUSO proyectos for their new home in Costa Rica, they already had a very clear idea of what they wanted. First and foremost, the clients wanted the concept of “honesty” to define not only the design and construction process, but also the final appearance and function of the bioclimatic home. As a result, the site-specific project — dubbed the Esparza House — is primarily built from natural materials with minimal and natural finishes.

timber home with slatted timber wall

Located on a rural plot in San Rafael, Costa Rica, the Esparza House was completed for a cost of roughly $84,300 USD and spans a footprint of 1,345 square feet. To keep costs within budget, the architects decided against a concrete slab foundation in favor of elevated footings. The architects also worked with the commercial sizing of the building materials to minimize construction waste and costs. Excess materials were used for decorative purposes.

dining table facing small balcony with hammock

room with dining table and two hammocks

“The project is characterized by the word ‘HONESTY’, a concept that was present in all stages of design and construction,” said the architects, who cite honesty with the environment, honesty with materials, and honesty with clients. “The construction project was designed to adapt to the environment through the setting of the building within the surrounding landscape; bioclimatic housing design to ensure the residents’ comfort in an environment characterized by humid tropical forests with high temperatures and humidity; use of materials with low carbon footprint such as wood; implementation of a rainwater harvesting system for domestic use; as well as a wastewater treatment system to separate organic and inorganic waste.”

Related: This sustainable bioclimatic home is made of volcanic ash and prickly pear fibers

children bedrooms with timber room divider

colorful bedspread on bed in a timber-lined room

Filled with natural light and oriented to follow passive design principles, the three-bedroom home maintains a low-energy footprint and stays naturally cool. A digital three-dimensional model was used through the design process as a helpful aid in communicating with the clients and mocking up all proposed modifications. The model was ultimately a “faithful copy of the finished house.”

+ YUSO proyectos

Via ArchDaily

Photography by Roberto D´Ambrosio via YUSO proyectos

timber home elevated on tilts at night