Thai architectural firm TA-CHA Design has recently completed the Binary Wood House, a second home for a Bangkokian family of five that emphasizes environmentally friendly design. Located on a hill in Pak Chong in northeastern Thailand, the home was carefully sited to preserve existing Siamese Rosewood trees and is elevated to reduce site impact. To create a seamless indoor-outdoor living experience, the architects employed a modular design, designating each 3.4-meter module as either a “0 (unoccupied/open space)” or a “1 (occupied/close space)” in a binary system that also gave rise to the project’s name. 

home with lounge space near pond

Spread out across 600 square meters, the Binary Wood House was initially meant to serve as an Airbnb or private resort but later morphed into a second home for the clients with room for their soon-to-retire parents. To lessen site impact, the architects opted to design the home with a metal structure clad in wood paneling instead of concrete. Approximately 80 percent of the wood used in construction was reclaimed. Local craftsmen were hired for the woodworking, which takes inspiration from the region’s traditional “Korat” houses.

Related: Reclaimed materials star in this surf villa with ocean views in Bali

long wood dining table in outdoor space
blue dining table behind tan couch

“Throughout the entire design project of the house, there has been one and only core value on which the owner and the designers agree — to always hold the predecessors in high regard,” the architects said. “In other words, the house exists to respect those who came before, whether they be neighbors, local people, local animals and local trees.”

long blue dining table between kitchen with wood cabinets and a tan couch
large white bed in wood-lined room

In addition to elevating the home off the ground, the property reduces its environmental footprint by relying on natural cooling instead of air conditioning. Surrounded by covered terraces, the indoor-outdoor living areas feature operable shutters that let in cooling winds, while the preserved trees help mitigate unwanted solar gain. A reflecting pond was also added to increase moisture in the house.

+ TA-CHA Studio

Photography by Beersingnoi via TA-CHA Studio

aerial view of long home near mountains