In a bid to revitalize Singapore’s Bedok Town Centre, international design firm ONG&ONG has completed [email protected], an award-winning, mixed-use development that serves as a key civic and community space for Bedok residents. The community building is also a beacon for sustainability and follows passive design principles to minimize energy demands as well as building operation and maintenance costs. A cooling microclimate is created with lush landscaping used throughout the site and around the building, which is draped with greenery on every floor.

three-story triangular building with greenery on each floor

Located on Singapore’s east coast, the [email protected] was commissioned as part of the Housing and Development Board’s ‘Remaking Our Heartland’, an initiative that was announced in 2007 to ensure older towns and neighborhoods are adequately modernized to keep pace with the nation’s development. To bring new life to the area, the architects transformed a public park in the heart of the Bedok neighborhood into the site of a new community center that brings residents of different backgrounds together and cultivates community spirit.

view from group up at building with greenery on each floor
walkway toward plant-covered building

“The [email protected]ok is an architecturally distinctive community building that is defined by the highest standards in modern sustainability,” the design firm explained. “Featuring an inverted podium-and-blocks design strategy, spaces within the new building are predicated on functionality. The elevated podium allows for optimized natural ventilation, with a group of microclimates created around internal public spaces. A covered area extends 145 m diagonally across the site, creating a 3-story atrium that enhances porosity between floors, while also working to improve overall connectivity and visual integration of the internal spaces.”

Related: Singapore’s first new-build, net-zero energy building opens its doors

plant-covered building at dusk
gardens surrounding a playground

Completed in June 2017, the mixed-use development includes a community club, sports and recreation center, public library, polyclinic, a senior care center and public green space. In addition to the abundance of greenery, solar heat and radiation is mitigated with tapered facade glazing, solar fins and optimized passive solar conditions. A rainwater collection system and gray water system were also integrated into the building to ensure responsible and sustainable water use.

+ ONG&ONG

Images via ONG&ONG