When LIJO.RENY.architects was tapped to design a modern house for the town of Tirur in the southern Indian state of Kerala — the name of which literally translates to “land of coconut trees” — there was no doubt that the region’s lush greenery would play a large part in the design. To bring nature into the home as much as possible, the architects used a grid layout that accommodates an indoor courtyard and outdoor verandas. This layout gave rise to the building’s name, the Regimented House. Numerous openings, long overhangs and perforated weathering steel screens provide shade and natural ventilation to keep the home cool in the region’s humid, tropical climate.

first floor courtyard

indoor bridge

Located on a 2.45-acre lot flush with trees and palms, the Regimented House shares the large property with an existing house owned by the client’s brother. The residents wanted a home that would provide a degree of privacy and autonomy, but they did not want the architects to erect a wall that would separate the new house from the brother’s house. They also didn’t want to be separated from the informal pedestrian path that divides the site and provides access to the main road. Thus, the architects crafted a decidedly contemporary home spanning 6,850 square feet that differs from the existing house with its long and linear form.

bedroom

outdoor courtyard

“The simple yet formal nature of this built form, with the extended frontyard and backyard demarcated by hard landscape grids established a notion of a boundary, subtle nonetheless potent,” the architects explained. “Moreover, the grid layout was designed to accommodate landscaped courts of various types to ensure the essential blending in with nature as well as soften the otherwise bold presence of the built mass.”

vertical green wall

indoor outdoor living house exterior

Related: Tsunami House is a green retreat perched high atop its own tower

Designed to embrace indoor-outdoor living, the Regimented House comprises two floors organized around a central indoor courtyard with plenty of landscaping, including a vertical green wall. A minimalist palette and mostly white surfaces, punctuated by full-height glazing or openings, help keep the focus on the outdoor environment. The rooms of the house were also laid out for optimal natural ventilation.

+ LIJO RENY architects

Via ArchDaily

Images by Praveen Mohandas, Suneesh Suresh