The Excellenseaa 126 apartment complex is designed to create its own sustainable microclimate with a green roof and open spaces. Located in Surat, India, this luxury development houses 126 apartments within six 11-story buildings. Out of the 318,611-square-foot space, over 70% is landscaped, and the entire property centers around a large focal garden that stretches over 139,930 square feet.

Continue reading below
Our Featured Videos
worm's eye view of two towers with staggered balconies

Apartments come in three different sizes, with layouts of up to five bedrooms and a private gym. About 80% of the plot is car-free, and vehicular movement is restricted to the complex’s perimeter and a basement car park available to residents. Each floor contains two apartments with a penthouse on top.

Related: This apartment building in Staten Island has a 5,000-square-foot urban farm

On the left, tower with multiple stacked, staggering balconies. On the right, modern living room with geometric golden ceiling
Two modern living rooms with gold, geometric ceilings and gray walls

One of the most impressive elements of this apartment complex is the design of its partially subterranean recreation club. The central garden sits on top of expertly landscaped angular planes with clean lines to add a touch of modernity to the organic elements. Take a closer look, and the garden is, in actuality, a green roof covering the complex’s partially submerged communal area. The club includes entertainment facilities, conference rooms, a grocery store, a medical center, multiple sports facilities and play areas for children of different ages. A variety of water features, trees and plants gives the entire space a natural feel while assisting in passive cooling.

person looking out to green space from a covered wood balcony
aerial view of bridge connecting two green roofs

The green roof design helps to shelter the club from solar heat gain while simultaneously allowing natural ventilation and light to pass through. Apartments themselves are kept cool and sheltered by 900-square-foot cantilevered decks that help facilitate cross ventilation in the warm months. This aspect comes especially in handy, as the area experiences temperatures topping 95 degrees Fahrenheit for eight months out of the year. The complex also utilizes water recycling, rainwater harvesting, sewage treatment and solar paneling to reduce its carbon footprint.

+ Sanjay Puri Architects

Photography by Mr.Abhishek Shah via Sanjay Puri Architects

pool in the center of several apartment towers