Hungarian architect István Benyei’s design studio has created a new luxury condo for Budapest that will immerse residents in nature. Conceived as a tranquil getaway from the hustle and bustle of city living, the proposed Budapest condo will comprise four apartments that boast views of the forest, gardens and water. To reduce impact on the environment, the construction will follow passive house principles and preserve existing trees.

white condo building with multiple balconies and undulating roof

Nestled in Budapest’s forested hills, the planned condo takes advantage of its lush surroundings with full-height glazing on all floors and covered balconies. The building’s location on a steep plot allows it to be almost completely hidden from view; the top floor will be level with the street. To minimize visual interference with the landscape, the architects have tucked the parking garage underground so that the entrance will be accessed via a footbridge. Rather than fencing, subtle architectural and landscaping solutions were used to mark property lines.

white staircases
glass walls leading out to small white walkway

“As our lives become increasingly metropolitan, many of us are seeking to be closer to nature,” the architecture studio explained in a project statement. “The pace of urban life can be exhausting as we lose ourselves to our mobile phones and the digital age, which can make the importance of connections with our fellow humans all the more significant. Restoring our connection with both nature and personal relationships is crucial for a harmonious lifestyle, and that’s the overriding thought behind Benyei’s architecture studio’s latest plan. The modern-day sense of a luxury residential space goes beyond quality of design or premium construction materials; the true luxury is a building’s ability to unite family, friends and the silence of nature.”

Related: Solar-powered POP-UP Park takes over underused Budapest square

sunlight streaming into garden and patio area
small pools near white condo building

The four apartments vary in size from 130 to 290 square meters, and each will have a private terrace and a private garden with water features that help reflect light into the living spaces. The building will be topped with an undulating roof that echoes the surrounding hilly topography. The building is slated for completion in 2020.

+ István Bényei -B13 architect Ltd.

Images via István Bényei -B13 architect Ltd.

white condo building with large patios