Already well-known for creating large-scale public works like eco-parks and museums, Dutch architectural practice OMA has added yet another stunning project to its impressive portfolio — a luxury resort in Seminyak, Bali. According to the architects, the inspiration behind the Desa Potato Head resort is the area’s traditional villages, and the resort’s layout recalls this through the use of traditional Balinese building techniques and reclaimed materials.

wood and brick resort building

Located on the beach, the beautiful eco-resort is unique in that it is not designed to be another luxurious but impersonal getaway, where tourists just lounge for hours, sipping on mixed drinks in the warm sunshine. Rather, the resort’s design is an architectural attempt to connect visitors to the local community’s traditions.

Related: Reclaimed materials star in this surf villa with ocean views in Bali

wood and concrete hotel building elevated on stilts

“The essence of Bali lies in the interaction between different cultures,” architect and OMA partner David Gianotten explained. “Our design for the Potato Head Studios offers both private guest rooms and facilities, and public spaces, to encourage exchange between different kinds of users, challenging the ubiquitous Balinese resort typology that paradoxically emphasizes hotel guests’ exclusive enjoyment, detached from the life of the local community.”

large courtyard with wood sculptures

As part of that strategy, the architects incorporated several traditional building techniques and materials into the resort’s construction. For example, the building’s elevated layout was inspired by the raised courtyards typically found throughout Indonesia. Made up of three large volumes, the complex is lifted off the ground by a series of thin columns. Guests can enjoy the spacious common areas that lead out to the beach or to the rooms via corridors of handmade breeze block walls that cast light and shadows in geometric patterns. Often used for celebrations and cultural events, this indoor/outdoor space is covered with extensive native vegetation, which creates a strong connection to Mother Nature. To take in the incredible views, guests can also make their way up to the massive rooftop terrace, which provides stunning, 360-degree views.

hotel room with large bed and brick walls

With most of the work done by local craftsmen, much of the hotel consists of either recycled or reclaimed building materials. The cladding of the spacious courtyards and zigzagging walkways is comprised of cement casing and reclaimed wood boards. Additionally, local artisans handcrafted the resort’s woven ceilings from recycled plastic bottles. The private suites feature terrazzo flooring made from waste concrete. Decorations throughout the spaces include wood furnishings and artworks from various local artists.

+ Desa Potato Head

+ OMA

Via Design Milk

Photography by Kevin Mak via OMA

long hallway with perforated wall