Turkish architect Öznur Pınar Çer’s firm MASK Architects has designed a sustainably minded pavilion proposed for Waldspielpark Heinrich Kraft Park, the largest forest game park in Frankfurt, Germany. Created with a leaf-shaped structure, the building is designed to blend into the forest with its natural materials palette that mainly comprises locally sourced timber. Dubbed Leaf and Bean Co Pavilion, the building will house a coffee shop, a semi-open library, recreational areas and an events space.

aerial view of timber pavilion with green roof in forest

Shaped like an ovate leaf, the Leaf and Bean Co Pavilion will span an area of more than 2,000 square feet across two floors. The pavilion’s ground floor will be semi open and house exhibition space, while the upper level will include the coffee shop with the service areas placed inside a circular core at the heart of the building. Optimization of views of the surrounding forest informed the decisions for placing the programming.

rendering of person standing beside white tables with wood chairs
rendering of person inside coffee shop in a timber pavilion

In addition to providing structural support, locally sourced timber will be used to give the pavilion a sculptural appeal. The architects propose crisscrossing long timber blocks around the building exterior for a nest-like appearance that evokes branches in a forest. Large amounts of glazing wrap around the building to create an immersive experience in nature. The roof of the pavilion directly above the coffee service areas will be planted with trees and greenery visible from the coffee shop below.

Related: A modern reusable pavilion is sustainably designed to pop-up almost anywhere

rendering of dining tables in room with glass walls
aerial view of timber pavilion with green roof in forest

“We carried out a design in which people can provide unforgettable experience without disturbing the mathematics and physics of nature,” Öznur Pınar Çer said in a press statement. “This pavilion can be adapted to any kind of forest area, the development offers visitors an escape from the city with the celebration of fresh and organic dining. A hub educating and reestablishing gastronomy’s historic and appropriate connection with nature. Guests may enjoy the leisure and programmed resting on the terrace level while connected with the natural forest. By wandering in the forest, visitors not only discover co-creation programs but also meet with the people involved with the project and explore their creative process.”

+ MASK Architects

Images via MASK Architects