After meticulously renovating a 1920s houseboat into a home for two, a pair of clients reached out to multidisciplinary studio MASS Design to craft the houseboat’s crowning achievement — a bespoke interior for the old wheel house at the top of the boat. The clients asked for a bold interior that would match the wheel house’s spectacular 360-degree views over the harbor. Taking inspiration from the water, the designers created The Lighthouse, a sculptural and multifunctional space defined by an organic, wave-like bench and ceiling structure made from CNC-milled timber panels that were assembled into modules without any screws or glue.

people inside a lookout room

In its heyday, the early 20th-century houseboat originally served as a day cruise on the rivers and canals of Eastern Germany with an estimated max capacity of 700 people. Today, the houseboat is stationed on the waters of Amsterdam, where it’s become a new home for two people. Having saved the old, 10-square-meter wheel house as the last piece of their renovation project, the clients emphasized their desire for a striking design with “the boldness of an art piece.”

Related: A solar-powered houseboat designed for the water-loving adventurer

person resting on wavy timber bench

The wave-like design that MASS Design created makes the most of the room’s small footprint and efficiently carves out space for a writing shack, reading room and champagne bar — all while keeping focus on the surrounding 360-degree views of the harbor. “The interior mimics the waves it used to travel on, undulating throughout the room,” said MASS Design designers Krishna Duddumpudi and Henry Roberts. “Everything flows together; seating to tables, tables to walls, creating one continuous surface in which even the ceiling participates.”

people talking and sitting on wavy wood bench

A total of 648 individual vertical wooden panels were CNC milled, processed and assembled to form the organic bench and ceiling structure modules without screws or glue at Contact Makerspace in Amsterdam. The modular design allowed the designers and clients to easily and quickly install the pieces into the room without a builder. A voice-activated and app-controlled LED “sun-light” was installed at the center of the room, which makes the space glow like a lighthouse at night.

+ MASS Design

Photography by Maylan van der Grift via MASS Design