UK architecture firm Invisible Studio has become known for its ground-breaking low-impact designs, but this time the innovative architects have just unveiled a beautiful structure that manages to combine sustainability with elegant minimalism. To put it simply, “Room in a Productive Garden” is a small hotel gymnasium made out of natural stone with a large window that looks out over a vegetable garden. However, even though it may just appear to be a big window, it is, in fact, one of the largest glass panels in the world!

horizontal building with large window looking out over garden

horizontal building with large window looking out over gardenThe new project is part of an expansion of a hotel in Somerset. Located on  the grounds of Hadspen House, the single-story 1,600-square-feet room is a bright and airy gymnasium where guests can enjoy a nice workout while taking in the serene view of the vegetable garden out front.

horizontal building with large window looking out over garden

interior room with large window looking out over garden

Related: This tiny timber cabin was built from construction waste for under $30K

The small gym was strategically designed to blend into its natural surroundings. It’s minimalist volume was intentional to reduce the project’s impact on the landscape. Additionally, the designers used natural stone sourced on site to create the exterior cladding. The stone was crushed and rammed into the walls to add an earthy tone to the facade.

interior room with large window looking out over garden

interior room with large window looking out over garden

According to the architectural studio, the eco-friendly building was “conceived in a manner as ‘no building’ – more, a window on to a mature productive garden with as few distractions from the garden as possible,” they explain. “The garden provides food for the hotel, and is an important part of the arrival experience into the gymnasium.

horizontal building with large window looking out over garden

glass and natural wall exterior

At the heart of the design is the massive glass window, which not only lets in optimal light into the workout space, but also provides serene views of the surrounding nature. At 50 feet wide and 10 foot tall, the continous glass panel is one of the largest in the world.

glass and natural wall exterior

glass and natural wall exterior

The interior of the building is also an example of sophisticated minimalism. The gym walls are lined entirely in beech wood, with slats concealing the lighting and ventilation systems. At the base of the glass panel, there is a long continuous bench for those who would like to take in the unobstructed views calmly versus running on the treadmill.

+ Invisible Studio

Via World Architecture

Images via Invisible Studio