Rural inspiration meets modern minimalism in Zürich-based Gus Wüstemann Architects‘ recently completed Pavilion House, a barn-inspired gabled home that takes cues from the agricultural typology in Buchberg, a rural village near Switzerland’s largest city. Instead of building the new home out of stone and wood like most traditional farm buildings, the architects constructed the residence with a concrete frame and a pre-constructed timber roof. Mostly recycled concrete and locally sourced wood were used to reduce the project’s carbon footprint.

Continue reading below
Our Featured Videos
three-story wood and concrete home

Inspired by the “pragmatism of the local building tradition,” the architects crafted a minimalist home that eschews ornamentation in favor of leaving the raw concrete and wood exposed. The architects also hid and minimized technical equipment and interior elements — such as recessing the lighting and constructing built-in benches — wherever possible to create clean sight lines.

Related: Industrial modern Sawmill House is built from recycled concrete blocks

rocking chair by concrete fireplace
dining table near walls open to outdoors

The 484-square-foot family home comprises two floors and a basement. The concrete basement contains a dental practice, while the timber-and-concrete ground floor is given over to an open-plan living room, dining area and kitchen that connects seamlessly to the outdoors via massive glazed doors that slide open to create a spacious, open-air area reminiscent of a pavilion. The outdoor area is sheltered by the roof that, like the surrounding rural buildings, cantilevers out to all sides of the home and connects the living space with the surroundings. The sleeping zone, with four bedrooms, is located on the topmost floor that is entirely outfitted in timber for a warm and cozy feel.

bench built into a recycled concrete home
concrete and wood home with large covered patio

“The use of mostly recycled concrete and local wood enabled a modest carbon footprint,” explained the architects, noting the importance of craftsmanship in the project with a special thank you to the project’s late foreman Samuel Janser. “The rawness of the construction is a reference to the traditional pragmatic way of building; How is it built, no hierarchy of materials or esthetics. Simplicity is the way to go.”

+ Gus Wüstemann Architects

Photography by Bruno Helbling via Gus Wüstemann Architects