In Australia’s Kangaroo Valley, Paddington-based design studio Madeleine Blanchfield Architects carefully crafted a freestanding bathroom that all but vanishes into its surroundings. Designed for minimal impact, the compact outhouse is wrapped in one-way mirrors to blend into the lush landscape. Its use of solar energy and gray water recycling helps reduce the building’s carbon footprint. Moreover, the mirrored building is elevated off the ground and can be easily assembled and disassembled with limited site impact.

mirrored door opening to a mirrored building in a forest

Built to service a small cabin for overnight stays, the freestanding bathroom is set on a privately owned hillside about 30 meters from the accommodation. Its secluded location helps to enhance the feeling of being immersed in nature. The mirrored facade camouflages the structure by reflecting the lush landscape. When the space is used at night, the interior lighting makes the bathroom visible from the outside; the building orientation and remote location ensure privacy.

Related: Mirrored home in the woods is hidden in plain sight

sink against a glass wall and beside a door opening to the forest
white free-standing tub in small room with glass walls

The bathroom contains a bathtub and shower at the center that look out to unobstructed views of nature in all directions to give guests the sense of bathing outdoors. The architects also equipped the building with sustainable technologies, including solar-powered lights and a gray water recycling system with septic tanks. The landscape was minimally altered, and the bathroom can be easily removed without harm to the site.

side view of small mirrored building in a forest
small mirrored building lit up at night in a forest

“The client’s desire to create a haven that not only provided connection to the landscape but a place to truly escape and unwind was met through the design,” the architects explained. “By avoiding the temptation to create a visually intrusive folly, the brief for the outhouse was met both visually and experientially. The outhouse heightens the sense of place, makes one consider their location.”

+ Madeleine Blanchfield Architects

Photography by Robert Walsh via Madeleine Blanchfield Architects