Tucked into the rolling wheat fields of the Italian region of Le Marche, the Border Crossing House is a private residence that pays homage to the area’s rich agricultural history. Designed by Italian firm Simone Subissati Architects, the project manages to skillfully blend a traditional barn volume with several contemporary features, creating a light-filled family home that fits respectfully into its idyllic setting.

Continue reading below
Our Featured Videos

elongated barn-inspired home with open slatted roof

Located in Polverigi, just outside of Ancona, the Border Crossing House is set on a ridge looking out over expansive fields of wheat. According to the architects, this bucolic location set the tone for the design, which deftly manages to “border” the vernacular aesthetics of both urban and rural architecture.

Related: Old Belgian barn is transformed into a gorgeous contemporary home

elongated barn-inspired home with open slatted roof

elongated barn-inspired home with open slatted roof

The home’s rectangular volume with an asymmetrical, double-pitched roof, runs from east to west, creating a strong silhouette up on the hill. The exterior cladding, which is made primarily of steel, separates the white upper floor from the ground floor, which was painted in a deep red coating. The home’s classic barn-like volume is broken up, however, by various slatted openings on the roof.

elongated barn-inspired home with open slatted roof

red and white gabled home with open doors leading to patio

These eye-catching slats of different shapes and functions were installed throughout the design as a way of creating a seamless connection between the home and its stunning landscape, which includes fields of wheat, barley, beans and sunflowers. Lead architect, Simone Subissati explained, “The idea was to overflow, to break the boundaries, without following conventions whereby the private living space is separated from the agricultural workspace.”

red-framed glass doors opening to patio

reflecting pool in front of red and white house

Throughout the two-story home, the layout was designed to be what the architect refers to as a “straightforward simplicity, a true essentially that is very different from today’s trendy poetic of minimalism.” According, the home is functional, efficient and comfortable while maintaining a vibrant, contemporary feel.

hay in front of red and white home

red and white home on a hill

The ground floor comprises an open-plan living area with a spacious living room, kitchen and spa. A wooden staircase leads to the upper floor, which houses the bedrooms. Protected by a simple chicken coop net, an indoor balcony leads to a central area, where a winter garden and a second living room are located. The second floor is covered with a micro-perforated membrane that allows natural light to brighten the house during the day. At night, the upper part of the home appears to glow from within.

elongated barn-inspired home with open slatted roof

elongated barn-inspired home with open slatted roof

The home was also built to passive and bioclimatic standards that created a tight thermal mass for the winter months and a natural cooling system in the warm, summer months. The various openings provide ample cross ventilation, so much so that the home needs no air conditioning to stay cool. A rainwater collection system was also installed and includes several underground storage tanks.

+ Simone Subissati Architects

Via ArchDaily

Photography by Alessandro Magi Galluzzi via Simone Subissati Architects