Zagreb-based architectural office PROARH completed Issa Megaron, a family retreat in Croatia that’s disguised inside a rocky hillside with a zigzagging road. Due to its remote location and lack of surrounding infrastructure, the modern home operates off the grid by necessity and includes self-sustaining technologies from rainwater collection tanks to solar photovoltaic panels. Going off grid, however, hasn’t compromised the architect’s pursuit of luxurious living, made evident by the contemporary interior design, large pool and spacious footprint of 420 square meters.

concrete home with desert plants on the green roof and a pool in the back of the home

Completed in 2016, Issa Megaron began with the conceptual combination of a cave, a megaron (a great hall in ancient Greek palaces) and stone dry walls. “The house is envisioned as a dug in volume, a residential pocket between the stretches of space forming walls, an artificial grotto, a memory of a primitive shelter,” explained the architects, who split the house into two floors. The upper floor contains six bedrooms and bathrooms organized around a central living room and book-ended by two offices. The master bedroom and bath, the open-plan dining room, lounge and kitchen, the game room, the gym and storage are located on the lower floor, which opens up to the pool and outdoor terrace.

beanbag seats outside near a pool

long wood dining table by a glass wall with views of swimming pool

The traditional stone dry walls have been reinterpreted as reinforced concrete retaining walls topped with rocky green roofs. When viewed from above, Issa Megaron appears to blend into the steep terrain. “The design that emerges from such conditions is subtle, creates a symbiosis with the new/old stonewall topography,” the firm noted. “The newly built structure is man-made but unobtrusive in intent, material and ultimate appearance.”

Related: Croatian freshwater aquarium by 3LHD is built right into the hillside

bedroom with light gray bed and large window overlooking green hills

aerial view of home with rocky green roof and swimming pool

In addition to green roofs and solar panels, the house minimizes its energy footprint by following passive solar design principles that promote natural cooling. A concentrating solar power system is used for heating, while harvested rainwater is filtered and reused in the house and for the pool.

+ PROARH

Via ArchDaily

Photography by Damir Fabijanić and Miljenko Bernfest via PROARH

home with green roof barely visible among green hilly landscape