On a steep hillside perched high above the Norwegian city of Molde, Oslo-based architecture firm Rever & Drage Architects has completed the Zieglers Nest, a modern wood cabin punctuated with large glazing to take in sweeping panoramic views of the Moldefjord and mountains beyond. Commissioned for a family of five, the home makes the most of its small plot and minimizes concrete foundations with its tall, slender build comprising four stories. Views of nature and access to natural light largely informed the design, which is kept deliberately minimalist with unpainted timber surfaces throughout so as not to detract from the region’s natural beauty.

Continue reading below
Our Featured Videos
tall timber cabin with angled roof

Completed last year, Zieglers Nest is set atop an uninsulated concrete basement level used for parking and storage in the front with a 5-meter-tall multipurpose room in the rear for a trampoline and ball games. The sheltered outdoor space is well-ventilated — gaps along the building’s west and east facades let in natural light and air — and equipped with flood lights to give the children a safe, comfortable play space outside of the main floors.

Related: This rustic Norwegian cabin looks like four different buildings all joined together

front of wood cabin with four floors
timber interior with a balcony overlooking a living room

Above the concrete ground level, the architects constructed a timber-framed structure with the top two floors built using log cabin construction. The first floor consists of two bedrooms, a shared bathroom and a wardrobe. Stairs lead up to the light-filled main living area comprising a kitchen with a conservatory, a spacious, double-height living room and a library. The topmost floor has a bedroom, a bathroom and a gallery space with a “Romeo and Juliet balcony” that overlooks the living room for home performances. The roof terrace is also accessible and perfectly positioned for views of the evening sun and northern lights.

side of timber-clad cabin overlooking a fjord
snowy driveway in front of tall timber cabin

Designed to make the outdoors the primary focus, Zieglers Nest features a series of large, insulated windows. The timber cladding is vertically oriented on the south side and horizontally oriented on the east and west side to differentiate the facades. The northern facade in the rear is highlighted with a window shutter and dovetail notch corner. The architects explained, “What one attempts to achieve in differentiating the facades in this way is, first, that the building can be read as four volumes rather than one, thus softening the otherwise rigid rectangular prism effect, and secondly the fronts gives an external indication of the inside rooms’ directions.”

+ Rever & Drage Architects

Photography by Tom Auger via Rever & Drage Architects