When Ramanujan Basha decided to build a modern, eco-friendly home in Kerala, he turned to Wallmakers, a local design practice with a decade’s worth of experience designing sustainable architecture. Unlike its more conventional neighbors, the house, dubbed Chirath, is built primarily of mud, recycled elements and natural materials. Passive solar principles were also applied to the design to let in light and much-needed natural ventilation for relief from Kerala’s tropical climate.

On the left, wood and mud home with pointed roof. On the right, indoor garden and pond.

In addition to wanting a sustainable home, the client told the architects that he wanted to steer clear of the traditional Kerala home system. To combat the heat and the monsoon rain, most conventional homes feature sloped roofs with thick overhangs that protect against the elements but also lead to an undesirably dark interior. Moreover, the client felt that the traditional architectural systems’ delineation of space promoted gender inequality.

kitchen in room with mud walls

floors rise up into a bed shape

“Thus during the early days of the project, the client had made a point that the house should be a symbol of a new light, or a new outlook to our age-old systems and beliefs,” the architects said. “‘Chirath,’ which denotes a traditional lamp in Malayalam, is the name given by Mr. Ramanujan Basha for his house at Pala, Kerala. The client thus asked for a solution by throwing away the bad and utilizing the good. We decided to break the roof, split it open and let the light flow in, all while using waste and mud to build the house. This is the concept of Chirath.”

Related: Solar-powered home stays naturally cool in Kerala’s tropical heat

room with indoor pond

person walking outside home with soil walls

Clad in locally sourced earth, Chirath’s structural walls were constructed with a mix of cement, soil and recycled coarse aggregate for strength, while ferrocement was used for the roof and partition walls. Other recycled materials include waste wood repurposed to make furnishings, such as the beds and kitchen cabinets, as well as unwanted steel given new life as beautiful window grills and ventilators. Locally sourced tiles were assembled into the terracotta tile jali that lets in cooling breezes and light. For added passive cooling, the architects installed a pool in the living area that connects to a rainwater harvesting tank, which collects runoff for reuse in the home.

+ Wallmakers

Photography by Anand Jaju, Jino and Midhu via Wallmakers

home made from rammed earth