A new facility for researching sustainable technologies and green business models is coming soon to the heart of Amsterdam Science Park. MVRDV recently unveiled designs for Matrix 1, an office and laboratory complex that will be home to the University of Amsterdam’s Sustainalab, a specialist research facility aimed at stimulating creative cooperation between academia, government, and businesses on sustainable solutions to environmental problems. Sustainability will also be woven into the design of the building, which will target BREEAM excellent certification and be powered with rooftop solar panels.

Located on the east side of Amsterdam, Matrix 1 at Amsterdam Science Park will span 13,000 square meters. The SustainaLab will occupy a quarter of the building footprint. To open the new facility up to the existing buildings on campus, which include the six existing buildings of the Matrix Innovation Center as well as the University of Amsterdam’s Facility of Science, Mathematics and Computer Science buildings, the architects will clad a large portion of Matrix 1 in glass to ensure that the building will be “open and social.”

large structure with glass windows is illuminated with interior light in the evening
rendering of potential interior of structure with large staircase with plants near steps

The focal point of the building will be a spacious zigzagging staircase that’s fully visible from the outside. Prominently located at the entrance, the stairwell serves as the social heart of the building that stimulates interaction and “provides a balance in the building between the standardized laboratories and a playful, people-oriented architecture— an important consideration in a building where tech workers, who have high expectations for the quality of their office spaces, will share with science workers, for whom laboratories are unable to provide the same perks,” say the architects in a press release. “Matrix 1’s stairwell will thus allow scientific workers to feel pampered in the same way that has been normal in the tech sector.”

rendering of potential interior of structure with large staircase with plants near steps
plans for the levels of the building

Related: Amsterdam announces plan to ban all polluting cars by 2030

To meet BREEAM excellent standards, the six-story building will be optimized for flexibility and reusability. Office spaces can be easily transformed into laboratory spaces and vice versa. The building’s steel structure and concrete floors can also be dismantled for reuse in the future. In addition to solar panels, landscaping will top the roof to contribute to biodiversity and water buffering.

+ MVRDV

Images by MVRDV