Atomic City is Oakland, California’s first net-zero condominium complex, and it’s going to shape the future of building in the Bay Area. The complex’s design allows a tight-knit community of people to take care of each other and the environment, too.

Continue reading below
Our Featured Videos
Ocean Temperatures Rise to Highest Ever
An entrance to a condo with windows and a facade of white paint and red wood.

This complex was designed by the Manou Design Group, headed by Eric Manou. Manou didn’t want to stop at building a home; he wanted to build a community. And he created it using net-zero housing.

Related: Young couple build their own tiny home to avoid sky-high housing prices in the Bay Area

An entrance to a condo with windows and a facade of white paint and red wood.

The project is called Atomic City, a name inspired by the Atomic Era. The homes were built with exacting attention to detail, with designs that create a seamless flow between the indoors and outdoors. Of course, the complex also features a distinct ’50s-’60s futuristic look that harkens back to the Atomic Era.

A roof of solar panels over a parking lot.

As net-zero buildings, these homes produce as much energy as they consume. This is achieved by using solar panels, LED WiFi-enabled lighting and solar water heaters. The complex is full of energy-efficient features. There are rainwater harvesting cisterns, solar skylights with built-in rain sensors and plenty of solar panels that continue to harvest and provide renewable energy.

A living room with a blue sofa, round wood coffee table, and art on the walls.

Meanwhile, high ceilings create spacious interiors, while the large windows let in plenty of natural light. Open floor plans also create an airy interior. Beautiful, high-end features and amenities included in the complex will help attract any buyer. The design proves that housing can be both luxurious and eco-friendly.

An outdoor sitting area surrounded by red wood walls. A beige sofa sits in front of three green plants. A round, off-white coffee table sits in front of the sofa.

Even the parking lot makes attempts to include green features. Located under a row of solar panels, the parking lot has a permeable surface that allows for rainwater to runoff. This rainwater runoff collects in a basin, where it slowly seeps back into the ground rather than going into the city drainage system.

+ Modern Living Oakland

Images via Leo Peak