A new apartment complex infused with nature has taken root in New York City’s concrete jungle. Local design firm COOKFOX Architects completed 150 Charles Street, a residence that takes over the abandoned Whitehall warehouse on the Hudson River waterfront. Designed to blend in with the existing urban fabric, the modern building also boasts a low environmental footprint and LEED Gold certification.

central courtyard

landscaped rooftop

Located in the West Village, 150 Charles Street offers 91 residential units — including 10 individual three-story townhouses — on an approximately one-acre lot. Built to incorporate a pre-1960 warehouse, the building preserves the warehouse streetwall and the original material palette of concrete, brick and glass. Greenery is embedded throughout the building from the lush central courtyard to the cascading planted terraces and green rooftops that overlook waterfront views for a total of 30,000 square feet of landscaped space. Dirtworks, PC led 150 Charles Street’s landscape design.

green roof of building

brick glass facade

“Incorporating ideas of biophilia — our inherent connection to the environment — access to nature throughout the building is related to themes of prospect (wide, open views) and refuge (safe and protected interior spaces),” COOKFOX Architects wrote. “150 Charles combines the best of the West Village townhouse garden view and the waterfront high-rise river view with cascading terraces designed as a ‘fifth façade.’”

The original warehouse facade

indoor and outdoor views

Related: Sneak a peek inside Pacific Park’s first greenery-enveloped residences in COOKFOX’s new video

In addition to abundant greenery that features native and adaptive species, the apartment complex earned its LEED Gold certification with a variety of energy-efficient and resource-saving features. The team reduced construction waste and used locally sourced, recyclable and recycled building materials. The building is wrapped in a highly insulated envelope and fitted with smart building systems to optimize energy use. The units are equipped with Energy Star appliances. Rainwater is harvested and is reused as landscape irrigation. The outdoor air is also filtered for 95 percent particulates.

+ COOKFOX Architects

Images by Frank Oudeman