The Brooklyn-based eco-architects at Thread Collective are serious about sustainable architecture. When they were tasked with converting a former printing house into a residence, artist’s studio and event space, the design team focused not only on designing a contemporary multi-use space, but one with multiple green features. In addition to the dwelling’s raw industrial-chic feel, one of its main selling points is its massive glass walls that open up to a unique inner courtyard.



Thread Collective, printing house renovation, nyc architecture, architecture, home renovation nyc, passive design systems, solar power, solar array, green design, low environmental building materials, energy efficiency, green architecture, urban design, julie torres moskovitz, artist studio,

According to the architects’ description, the entire renovation project revolved around providing the homeowners with flexibility, durability and minimal maintenance. The 5,000-square-foot space is located in a former manufacturing building, which led the architects to go with modern industrial design that retains traces of the space’s original character. Raw concrete walls and floors enhance the exposed brick found throughout the open space. Large sliding doors seamlessly connect the interior with the exterior, creating a multi-purpose space perfect for everyday living, working or entertaining.

Related: Hip hotel converted from a 100-year-old paper factory whisks guests away to another world

As far as sustainability, TC chose to use numerous green strategies such as low environmental impact building materials, energy-efficient appliances and mechanical systems, and a solar PV array. Additionally, there are quite a few passive design features in the home such as strategic lighting to allow for optimal natural light on the interior.

+ Thread Collective

Photos by Andreas Kornfield