Last year, we reported on the preliminary designs for Pritzker-winning Japanese architect Tadao Ando‘s ultra-luxury condominium building in Manhattan’s Nolita neighborhood at 152 Elizabeth Street. We knew at that time that the Sumaida + Khurana-developed project was planning to have one of the largest living walls in the city, but we had no idea what it might look like. Now, we do, thanks to these hot-off-the-presses renderings of the giant vertical garden and how it will look as the seasons change in New York City.

tadao ando, 152 elizabeth street, luxury condos, condominiums, living wall, nyc's largest living wall, nyc's largest residential green wall, largest green wall, Gabellini Sheppard Associates, M. Paul Friedberg and Partners, Sumaida + Khurana, landscape design, vertical garden

At 55 feet high and 99 feet wide, Ando’s living wall at 152 Elizabeth Street will indeed be the largest of its kind in the city. The verdant vertical garden, which will cover the entire southern face of the building, was designed in collaboration with renowned landscape architecture firm M. Paul Friedberg and Partners. This living wall does what most do, changing over time as the seasons change. The selection of plant varieties was made especially with that aspect in mind, and the wall will feature seasonal vines chosen for a mix of textures and colors, including English Ivy, Boston Ivy, Virginia Creepers, Jasmine Clematis, and climbing Hydrangeas. The combination will produce a green wall that is aesthetically pleasing just about any time of the year.

Related: Tadao Ando’s first New York condominum design features one of the largest green walls in the city

tadao ando, 152 elizabeth street, luxury condos, condominiums, living wall, nyc's largest living wall, nyc's largest residential green wall, largest green wall, Gabellini Sheppard Associates, M. Paul Friedberg and Partners, Sumaida + Khurana, landscape design, vertical garden

The condos at 152 Elizabeth Street will be housed in a 32,000-square-foot building, and each unit is promised to be “individually configured” as opposed to  being a carbon copy of its neighbors. The units will be largely open, with minimal interior walls, lending a more spacious feel to each urban home. Overall, the building will highlight several of Ando’s signature design materials, including poured-in-place concrete, burnished metal, and voluminous glass. The living wall is essentially the icing on the cake.

Gabellini Sheppard Associates, architect on record for the project, is collaborating with Ando to design the building’s interiors as well. We can’t wait to take a look inside!

+ Tadao Ando

Images via Tadao Ando