Steven Holl Architects Ex of In House

Holl’s firm explains that the home is a study in the benefits of compact design: “The house serves as an alternative to modernist suburban houses that ‘sprawl in the landscape’. Instead, the Ex of In is a house of compression and inner voids.”

Related: Architect Steven Holl Designs a New Sports Center for Columbia University

Steven Holl Architects Ex of In House

The timber-framed house was constructed almost entirely from raw materials, such as the solid mahogany used for the window and door frames, as well as the interior stairs. The white exterior is covered in an insulating stucco made out of a recycled glass aggregate called Poraver. The interior light fixtures were 3D-printed using cornstarch-based bioplastic.
Steven Holl Architects, Ex of In House, Rhinebeck houses, Holl house in Rhinebeck, Rhinebeck architecture, ny architecture, cabin architecture, geothermal systems, solar energy, sustainable design, green design, sustainable home design, boolean voids,

On the interior, an expansive entrance hall leads the eye to the home’s many carved-out wooden shapes and spaces. These boolean voids are a favorite of Holl’s and are commonly used to give character to compact spaces. The double-height ceiling has a semi-circular skylight that provides optimal natural light to the living space, along with a grand circular feature window that holds court on the corner of the upper floor. Although the small kitchen sits at the base of the interior, there is little designation of individual spaces. The home is essentially just one large three-level room with no bedrooms, although it does sleep five.

Initially the plot of land used for the Ex of In’s construction was slated for five individual plots but was ultimately preserved as one to protect the surrounding rural landscape. Additionally, the home is heated by a geothermal system and uses solar power for its energy needs.

+ Steven Holl Architects

Via Curbed NY

Images via Steven Holl Architects