Swedish architectural practice Wingårdh Arkitektkontor converted a large old farm in the south of Sweden into a holiday home with a cozy woodland cabin atmosphere. Commissioned by a family who reside in the nearby city of Malmö, the countryside retreat was fashioned as a luxurious escape into nature built predominately with timber and designed to embrace views of the lush forest through floor-to-ceiling glazing. The adaptive reuse project—dubbed Kvarnhuset (The Mill House)—has respected the farm’s traditional gabled forms, while imbuing the interiors with new contemporary flourish.

interior bedroom area with geometrical designed windows and walls

home's outdoor area with surrounding trees

The original farm buildings included a cowshed, stables, hayloft and barn. Wingårdh Arkitektkontor transformed those structures into sleeping quarters, a kitchen, a gym and other additional rooms, while adding a new freestanding wing to the late 19th-century house. The annex consists of a guest bedroom as well as a sauna with a dressing room and bathroom. Since the existing creek onsite was too small for bathing, the architects also built a small bathing pool next to the sauna so that the family can engage in the “Swedish ritual of sauna and bathing.”

views of the home through large windows

pyramid style bedroom with wooden walls shaped into a pyramid near the bed's headboard

“The detailing of the annex surpasses all of Wingårdh’s prior work,” the architects explain in their project statement. “The entire building is crafted with the precision of fine cabinetry and the craftsmanship and materials – oak and limestone – infuse the atmosphere with warmth and authenticity. The heavily detailed architecture of the interior is more than a mere background for its contents. By contrast, the simple exterior gives no indication of the care lavished on the inside, particularly the façade towards the courtyard.”

bathroom view of the home

home's sauna and hallway

Related: Tham & Videgård Arkitekter designs Swedish “vertical village” built from CLT

The architects also reference Japan’s traditional teahouse architecture as a major inspiration. However, unlike the straightforward simplicity and austerity of those teahouses, the Mill House offers a more luxurious experience.

+ Wingårdh Arkitektkontor

Images by Åke Eson Lindman