At the new First Tech Federal Credit Union Corporate Office designed by Hacker, people and nature are connected to each other. Every single element of the design was created to bridge the gap between humankind and the natural world.

Continue reading below
Our Featured Videos
A large white building with a blue sky

The whole idea was to blur the line between the inside of the building and the outside world. The building is 156,000 square feet, but it’s nearly hidden by the surrounding trees, creek and vast Hillsboro, Oregon landscape. The building has a mirrored façade that reflects the surrounding world.

Related: Vertical farm building in China feeds 40,000 people

A hallway with steps leading up with people also seated there

Mass timber was used in a cross-laminated timber (CLT) structural system to create the large building, which is somewhat boomerang shaped. This creates a courtyard area in the curve that’s protected on two sides. There are also shallow terraces on the building, which further encourages interaction with the outside world.

A curved hallway with people walking along and windows on the right side

The building is LEED Gold Certified. It’s also one of the largest examples of CLT construction in the country. All the beams, columns and CLT were sourced and refined within 500 miles of the building site.

An office space with chairs and sofa with cubicles in the background

The design includes floor-to-ceiling windows that offer views of the world outside. A park and creek surround three sides of the building. Little details and finishes mirror the natural world to create a more seamless connection between outside and in.

An office hallway with wood walls, chairs and people walking around

All of the HVAC and electrical are hidden in the raised floor. The HVAC system is designed to provide clean indoor air. The interior space is made with an open design that creates an airy, uncluttered space. The open design allows natural light to flow through the space.

A square building with multiple floors with its lights turned on during evening

There’s a kitchen and a lunchroom area adjacent to the courtyard. There’s also a coffee bar, a game room, training rooms and plenty of workspaces. The interior is done in a neutral color palette. The atrium is double-height and made with terraces for seating. The photovoltaic array on the roof creates renewable energy for the building.

+ Hacker

Photography by Jeremy Bittermann