Seattle-based design firm Prentiss Balance Wickline Architects designed the Lot 6 Cabin, a charming retreat with mid-century modern influences in Winthrop, Washington. Set at the base of a dramatic, steep slope and surrounded by a pine forest, the cabin was built for a pair of outdoor enthusiasts who wanted a holiday home that offered a seamless indoor-outdoor living experience. The low-slung dwelling was also designed for energy efficiency and features a super-insulated envelope informed by passive solar strategies.

site view

exterior view

The 1,100-square-foot Lot 6 Cabin consists of two perpendicular “bars.” One volume, which extends toward the slope, contains the kitchen, living area, dining space, utility room and garage. The other volume reaches out toward the meadow and comprises the bedroom, a bathroom and a “flex” room that can be used as a guest room or office. The glass-wall hallway and main entrance connects the two volumes.

kitchen and bedroom

“Cladding remains consistent from exterior to interior in order to more clearly distinguish the bars as separate volumes, drawn together yet held apart like magnets at the glassed-in void of the hall,” the architects explained. “Each bar has a distinct ‘slope side’ and ‘meadow side’ materiality. At slope-facing walls, a standing seam metal roof appears to bend and continue as a wall; its inner faces are lined with sanded plywood panels. Horizontal shiplap siding clads the exterior side of meadow-facing walls, with simple, painted drywall at the interior.”

indoor living room

outdoor living room

To blur the line between indoors and out, the architects installed large glazed openings, a spacious deck and a semi-enclosed outdoor room that shares a double-sided fireplace with the interior living room. The home’s low, horizontal mass and use of dark materials help recede the building into the landscape. To reduce energy use, Lot 6 Cabin is equipped with on-demand propane water heating as well as in-floor radiant heat.

+ Prentiss Balance Wickline Architects

Images by Eirik Johnson