After over three years of planning, Bjarke Ingels Group (BIG) has completed the new home for Noma, an award-winning, Michelin-star restaurant that was named four times as the best in the world by the ‘World’s 50 Best Restaurants’ rankings. Opened February 2018, Noma’s new restaurant location is just outside of Copenhagen’s city center on a lakefront site near the Christiania neighborhood. The 14,000-square-foot building is modeled after a garden village that consists of 11 single-story pavilions, each specially designed to realize chef René Redzepi’s vision for seasonal and local New Nordic cuisine.

two gabled greenhouses on a grassy lot

greenhouse with glass walls, gabled roof and lots of plants growing

Last year, chef René Redzepi closed his original two-Michelin-starred Noma after 14 years of operation in a 16th century harborside warehouse. During the one-year closure of his restaurant, Redzepi worked together with architect Bjarke Ingels to sensitively reimagine a new property and an existing ex-military warehouse into “an intimate garden village” made up of a series of interconnected, agrarian-inspired structures centered around the restaurant’s heart: the 600-square-foot kitchen.

fireplace within a white brick wall

restaurant with wood tables and chairs, glass walls and plenty of hanging plants

“The new noma dissolves the traditional idea of a restaurant into its constituent parts and reassembles them in a way that puts the chefs at the heart of it all,” Bjarke Ingels explained. “Every part of the restaurant experience — the arrival, the lounge, the barbecue, the wine selection and the private company — is all clustered around the chefs. From their central position, they have a perfect overview to every corner of the restaurant while allowing every single guest to follow what would traditionally happen behind-the-scenes. Each ‘building within the building’ is connected by glass-covered paths that allow chefs and guests to follow the changes in weather, daylight and seasons — making the natural environment an integral part of the culinary experience.”

lounge space with couches and chairs in room with brick walls, timber ceiling and full-height windows

aerial view of restaurant and greenhouses in Copenhagen

Related: “The world’s best restaurant,” Noma, to close and reopen as an urban farm

The historic, 100-meter-long concrete warehouse was renovated to house all of the restaurant’s back-of-house functions, including the prep kitchen, fermentation labs, fish tanks, terrarium, ant farm and breakout areas for staff. Three of the new structures are built of glass, with one serving as a greenhouse, another as a bakery and the last as the test kitchen. The dining spaces are located in other buildings constructed from a minimalist and natural materials palette that includes oak and brick.

+ BIG

+ Noma

Images © Rasmus Hjortshoj

gabled structures clad in timber and brick at dusk with a lake in the foreground