In an effort to beat the tropical heat in southern Vietnam’s Long An province, Ho Chi Minh City-based architecture firm Tropical Space created a home that maximizes natural ventilation. Dubbed the Long An House, the residence takes inspiration from traditional Vietnamese architecture but uses contemporary design elements to create an energy-efficient house that follows the local vernacular yet stands out with a minimalist design. Topped with a sloped roof divided in two parts, the home features porous brick walls, an open-sky courtyard and a layout that harnesses the region’s cooling crosswinds.

farm animal outside brick house

Spanning an area of nearly 3,230 square feet, the Long An House includes two floors arranged around a central courtyard open to the sky. A simple construction palette of brick and concrete defines the minimalist building, which is punctuated by views of greenery throughout. Brick is featured in the home in a variety of ways, not only as a structural and facade material but is also used for cooling the home. The front yard is paved with hollow clay bricks, which can absorb the rain and reduce heat on the floor, while porous brick walls let wind and light through without compromising privacy.

open-air living area with wood dining set and a brown sofa
open-air living area with brown sofa in front of wood dining set

“The Vietnam traditional house is stretched from front to back creating continuous functional spaces,” the architects noted in a project statement. “These spaces’ boundaries are estimated by light with different intensity and darkness. The layout utilizes the wind direction of the local area in different seasons.”

Related: A “green veil” of plants protects this home from Ho Chi Minh City’s heat

bed on lofted area
person standing in courtyard with small pool and a tree

Oriented east to west, the Long An House is entered from the west-facing front yard with a vegetable garden that connects to the living area through massive glazed doors that fold open to allow cross-breezes to blow through the length of the home. The courtyard with a pool occupies the center of the home and is flanked by two corridors. The one to the north contains a galley kitchen, while a terrace is found on the south side. The rear of the home comprises a master bedroom and another courtyard (also with folding glass doors) with access to the chicken coop. Two en suite bedrooms are located on the upper floor.

+ Tropical Space

Photography by Oki Hiroyuki via Tropical Space