The future of student housing may mean greater energy efficiency, faster construction times, and less waste if developers follow in the footsteps of the Dyson Institute of Engineering and Technology’s newly completed undergraduate village in Wiltshire. London-based architectural practice WilkinsonEyre recently completed the student housing development at the Dyson Malmesbury Campus, which was also masterplanned by WilkinsonEyre. Constructed with modular building technologies, the energy-efficient village for engineering students comprises clusters of prefabricated pods that were rapidly manufactured off-site and then craned into place with fittings and furnishings already in place.

prefab housing in a white color with large windows nearby paved walkway and grass

The Dyson Institute of Engineering and Technology was created to combine higher education with commercial industry, research, and development. To create an immersive live/work experience, the campus tapped WilkinsonEyre to design student housing that houses up to 50 engineering students and visiting Dyson staff. In addition to the housing pods, the crescent-shaped landscaped site includes communal amenities as well as a central social and learning hub.

Related: LEED Platinum UCSB student housing harnesses California’s coastal climate

prefab housing in a white color with large windows nearby paved walkway and grass
prefab housing in a white color with large windows nearby paved walkway and grass
prefab housing in a white color with large windows nearby paved walkway and grass

Measuring eight meters by four meters each, the housing pods were prefabricated from cross-laminated timber and then stacked into a variety of cluster configurations ranging from two to three stories tall, with some units cantilevered by up to three meters. Each pod is optimized for energy efficiency, which includes harnessing CLT’s thermal massing benefits, tapping into natural ventilation, and maximizing daylight through large, triple-glazed windows. Aluminum rainscreen panels clad the exterior and some units are topped with sedum-covered roofs. The prefabricated units were fully fitted with bespoke furniture and built-in storage before they were transported to the site.

blue chairs surround white tables with white ceilings with lights
a large staircase and windows are seen in the interior of the structure's first floor

Each cluster consists of up to six prefab units with a shared kitchen and laundry area at the mid-entry level as well as an entry area with reception and storage. “The dynamic variety of configurations lends an informal, residential character to the village,” says the project statement. “Green spaces and pathways determine user movement through the village and mediate connections between the residential accommodation and the communal clubhouse, named the Roundhouse, at the centre.”

+ WilkinsonEyre

Images via WilkinsonEyre

dormitory inside building with a bookcase surrounding a bed
couches and a wooden desk are next to a large floor to ceiling window