Completed in just seven months, the Regent’s Park Open Air Theater in central London is yet another example of how prefabrication can be a fantastic solution for site-sensitive projects strapped for time. Local architecture firm Reed Watts Architects designed the theater using a lightweight cross-laminated timber (CLT) panel system. Set amidst protected Royal Parks trees, the cultural institution houses new rehearsal studios and a catering kitchen, marking the first time in the theater’s 86-year history that its operations have been brought together onto one site.


rehearsal space

Spanning an area of over 5,000 square feet on the far corner of the site, the Regent’s Park Open Air Theater is designed to host over 1,200 people every night during the summer season. The architects installed the building during the winter season, when the Theater was closed, atop relatively small foundations to minimize site impact. The building exterior is clad in dark-stained larch at its base with more textured cladding higher up; the overall effect helps the structure recede into the landscape and makes it look like a natural extension of the existing Theater buildings.

theater exterior

rehearsal space

“Reed Watts have succeeded in delivering a significant new rehearsal facility for the theatre, as well as a state of the art kitchen to support the commercial catering arm of our business,” said William Village, Executive Director of Regent’s Park Open Air Theater. “Efficiently utilising every inch of the available footprint, the sense of scale when entering the building is impressive, and yet the design is sympathetic to the magical ambience of the Open Air Theatre. Realised with an acute understanding of the natural environment and the importance of our location in the heart of Regent’s Park, one might be forgiven for assuming that these new buildings have always been a feature of the theatre’s infrastructure.”

timber stairway

outdoor terrace

Related: A prefab chapel’s sculptural form amplifies the landscape in Uruguay

Most of the programs are located on the first floor; however, a floor above provides extra room for rehearsal spaces and a green room. The new studio is double-height to provide added flexibility for dancers, actors and acrobats. The space is illuminated by roof lights and tall windows, heated with underfloor heating and mechanically ventilated (and cooled) from upper-level ductwork.

+ Reed Watts Architects

Via ArchDaily

Images by Simone Kennedy and David Jensen