Melbourne-based Branch Studio Architects crafted this dark and handsome number hidden away among the trees in Victoria. Built as a house extension with a master suite, the Pavilion Between Trees features rammed-charcoal walls, clean and crisp lines, and a dark earthy palette of complementary materials. Full height glazing opens the interior up to the outdoors and frames view of the forested surroundings.



Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects, Pavilion Between Trees in Victoria, rammed charcoal house, rammed charcoal architecture, earthy material palette architecture, Pavilion Between Trees in Australia,

Connected to the main house via a corridor, Pavilion Between Trees is a semi-detached structure that appears to standalone in the landscape. The 85-square-meter compact extension is simply but tastefully furnished and includes a master bedroom, en-suite bathroom, and extra storage space arranged in a linear plan. The rooms are delineated by subtle changes in floor level rather than walls.

Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects, Pavilion Between Trees in Victoria, rammed charcoal house, rammed charcoal architecture, earthy material palette architecture, Pavilion Between Trees in Australia,

Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects, Pavilion Between Trees in Victoria, rammed charcoal house, rammed charcoal architecture, earthy material palette architecture, Pavilion Between Trees in Australia,

Natural light plays a key role in the design and is let in through clerestory windows and full-height glazing. The lighting brings out the texture of the earthy material palette, from the grainy rammed-charcoal walls to the smooth naturally finished timber and steel joinery, that are left exposed to develop a patina over time.

Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects, Pavilion Between Trees in Victoria, rammed charcoal house, rammed charcoal architecture, earthy material palette architecture, Pavilion Between Trees in Australia,

Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects, Pavilion Between Trees in Victoria, rammed charcoal house, rammed charcoal architecture, earthy material palette architecture, Pavilion Between Trees in Australia,

Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects, Pavilion Between Trees in Victoria, rammed charcoal house, rammed charcoal architecture, earthy material palette architecture, Pavilion Between Trees in Australia,

Related: Rustic Off-Grid Pump House is a Solar-Powered Weekend Getaway in Australia

The home addition was built on a clearing between existing mature trees to reduce site impact. Full-height glazing, which wraps around the western end and that also punctuates the north and south sides, frame views and strengthens connection to the outdoors. The clerestory windows also offer glimpses of the tree canopy. An outdoor washing area also allows the homeowners to enjoy the outdoors in a private space protected by a mesh screen.

+ Branch Studio Architects

Via Dezeen

Images via Branch Studio Architects

Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects, Pavilion Between Trees in Victoria, rammed charcoal house, rammed charcoal architecture, earthy material palette architecture, Pavilion Between Trees in Australia,

Pavilion Between Trees by Branch Studio Architects, Pavilion Between Trees in Victoria, rammed charcoal house, rammed charcoal architecture, earthy material palette architecture, Pavilion Between Trees in Australia,