Hidden in the misty mountains of Zhejiang, a new eco-sensitive resort made from local materials entices visitors with spectacular views and laid-back charms. International architecture firm kooo architects designed the Retreat Village, which comprises a cluster of luxury suites, for their client Hangzhou Origin Villa Hotel & Resort in the Dashan Village in Zhejiang, China. Taking inspiration from the local vernacular, the architects used local materials and techniques, such as rammed-earth construction, to create a resort that blends into its surroundings.

Completed over the course of two years, the new Retreat Village is located on a remote, rural mountain. Although most of the original village architecture was built from rammed earth walls using local soils, the architects decided to only use rammed earth for a portion of the new construction so as to keep the interior from feeling too dark and constrained. The earthen walls are complemented by a natural material palette of bamboo, red bricks, stone and carbonized wood.

To reduce site impact, the architects used locally produced as well as recycled materials and carefully sited the buildings to follow the natural contours of the mountain. Each of the buildings point in different directions to preserve privacy and to maximize views. An indoor- outdoor living experience is also emphasized in the design. Moreover, the use of natural materials and careful siting help make the village disappear into the landscape.

Related: MAD’s ethereal Yiwu Grand Theater will “float” on Zhejiang waters

“There is no light coming from this lonely village’s surrounding at night, so one can feel sufficient brightness even with a minimum amount of lighting,” adds the firm. “We kept the lights that can illuminate the entire space uniformly, such as downlights, to the minimum, and used all-directional soft umbrella-like lights such as free-standing lamps and table lights throughout the space. These fixtures project soft arches of light and shadow, illuminating the seamless finish and rounded edges of the walls and ceilings. Wrapped with the warmth of light, the rooms feel more calming and comfortable.”

+ kooo architects

Images by Keishin Horikoshi / SS