Architect Brent Kendle of Kendle Design Collaborative married architecture with the desert landscape in Desert Wash, a site-specific home that sweeps the natural environment indoors through walls of glass and rammed earth construction. Designed for an active family of four, the 6,700-square-foot abode in Paradise Valley, Arizona takes its name from the property’s existing desert dry wash, a biome located at a drainage area prone to severe flooding events. To embrace the natural landscape and mitigate flooding, Desert Wash sports an elevated bridge that traverses the desert dry wash area—an element normally seen as a major obstacle in residential design.


glazed bridge

side view of house

Designed to celebrate desert living, the Desert Wash home feels immersed in nature despite its relatively close proximity to the city. The modern house comprises a master suite with three guest bedrooms and plenty of indoor-outdoor entertaining opportunities. The garage, along with the bulk of the home, is located to the north of the dry wash, while the foyer, office and one of the guest bedrooms are located to the south and accessible via the glazed bridge.

great room and patio

kitchen

A simple material palette and neutral tones tie the sprawling residence to the desert landscape. Rammed earth walls, expansive glazing and flat steel and wood roofs with deep overhangs define the home’s construction. Predominately white interior walls help create an airy and bright indoor atmosphere while providing a perfect backdrop for the family’s extensive collection of art.

master bathroom

floor plan

Related: Unusual Kerplunk House is envisioned as a “miniature forest” in the desert

“Desert wash uses the indigenous materials of the site to define the main living spaces,” explains Kendle Design Collaborative. “Rammed earth walls brings the earth to the interior. Welcoming one into the home and unifying it with nature simultaneously. Throughout the home you experience the site sensitivity of the project through its unique pallets and how the residence respects the natural qualities of the site. The home nestles its self into the earth while also respecting the natural topography of the site by spanning over the ancient wash.”

+ Kendle Design Collaborative

Via ArchDaily

Images by Chibi Moku and Michael Woodall