The blissful charms of the Uluwatu Surf Villas have been elevated with a recent expansion that includes new villas designed by German architect Alexis Dornier in collaboration with Tim Russo. One of the additions is Puri Bukit, an ocean-facing, four-bedroom villa with sweeping views of the Indian Ocean in Bali. Built with reclaimed timber and locally sourced materials, the building blends traditional Balinese architecture with contemporary design.

low-lying villa on a hill surrounded by palm trees

Located atop cliffs overlooking the ocean in southwest Bali, the Uluwatu Surf Villas were created as a luxury surfer’s paradise with premium villas, bungalows and loft accommodations. The 50-room retreat includes a mix of private and for-rent accommodations, the latter of which are categorized as Cliff Front villas, Ocean Front villas and Jungle View villas that range from one to four bedrooms in size.

Related: This contemporary light-filled home feels like an extension of Bali’s tropics

living area with green sofa facing ocean views
green chairs and sofa under a wood ceiling with a skylight

Dornier’s recently completed Ocean View 3 (Puri Bukit) villa measures 295 square meters and includes four master bedrooms with en suite bathrooms, making it one of the larger spaces on the property. Punctuated with a skylight, the tropical, modern villa is flooded with natural light and emphasizes indoor-outdoor living with large sliding glass doors that open up to views of the Indian Ocean. Guests can also enjoy access to a private, 40-square-meter saltwater pool. The open-plan living area includes a dining table that seats eight as well as custom-built sofas and a custom art piece by surf artist Andy Davis.

white bed in villa room with large windows
white bed with wood headboard facing glass wall leading to wood deck

As with the other properties, the villa was built with 100-year-old reclaimed teak from Java, reclaimed ironwood from Kalimantan, andesite, terrazzo and local limestone. “The center of the roof is crowned with a generous skylight that illuminates the expansive, centrally located living room,” reads the project statement. “While the main living area flows toward the outdoor pool side terrace and garden, the central core of the house corresponds to the prevailing linear axis running from the ascending entrance stairway, through the main living hall and all the way toward the sea.”

+ Alexis Dornier

Photography by kiearch via Alexis Dornier

lounge chairs on a wood deck beside a pool