Rotterdam-based studio Happel Cornelisse Verhoeven has built a charming new firehouse for Wilrijk, Belgium. The firehouse is clad in bright red bricks that stand out thanks to white grout and vertical columns made of larger bricks. The building is also incredibly sustainable, generating its own clean energy through a massive rooftop solar array.

Continue reading below
Our Featured Videos

red brick building with the word Brandweer written on the top

Located on the city’s main road, the three-story Fire Station Wilrijk doubles as a local landmark. According to Happel Cornelisse Verhoeven, “The monochrome character provides a recognizable identity in the neighborhood, an architecture parlante in which form and appearance irrevocably remind us of the function of the building and the urgency of its users.”

Related: LEED Platinum fire station is powered with solar energy in Seattle

firetruck parked inside concrete garage

changing area with firemen uniforms

The building is clad in a robust red brick to help it stand out. In contrast, the interiors feature gray concrete walls framed in CLT panels for a minimalist feel that emphasizes comfort and ease of movement. Spacious rooms and hallways are connected by wide doorways to allow firefighters to respond quickly during emergency calls.

wood-lined room with dining tables and a gray kitchen area

concrete room with desk, chair and computer

The building is divided into two spaces: a double-height garage toward the front that accommodates three firetrucks and firehouse support areas toward the back. The back of the firehouse includes operation rooms, dressing areas, a lounge, sleeping quarters, a kitchen and dining space. The work-focused rooms are on the lower two levels, while beds, the lounge and dressing rooms are on the top floor to make it feel more like home.

gym with various step machines

wood-lined room with large table and chairs

To power all of these spaces, the firehouse generates its own solar energy via photovoltaic panels on the roof. The project also includes a solar water heater and heat pump to further boost its sustainability.

+ Happel Cornelisse Verhoeven

Via Dezeen

Images via Happel Cornelisse Verhoeven

elongated red brick building with parking spaces out front